Theobaldus Kunsthuis

Turnhout

 

In dit archief wordt een overzicht van de voorbije tentoonstellingen in Theobaldus Kunsthuis bewaard.

Zo bieden wij u een terugblik op voorgaande activiteiten.

 


 


 


 

Herinneringstentoonstelling  Robert Höfling  “Mensen en gezichten”
van 28 april t.e.m. 13 mei 2018

 

 

 

Robert Höfling werd in 1919 geboren in Hammelburg (D). Hij was een van de bekendste, origineelste en meest kritische kunstenaars van Neder-Franken. Op 12 december 1997 stierf hij totaal onverwacht op 78-jarige leeftijd op Lanzarote. Amper een paar dagen eerder had hij de tentoonstelling "Vierentwintig Vermoedens" geopend in het museum Herrenmühle - een tentoonstelling die daarvoor te zien was in Turnhout en in Brussel.

Zijn vrienden en de kenners van zijn kunst omschrijven hem vaak als een 'duizendpoot', 'enfant terrible', 'bonte hond' en een echt Hammelburgs unicum. Want hoewel hij zich liet inspireren door grote schilders zoals Joseph Beuys en Hermann Nitsch, heeft hij zijn geboortestad Hammelburg nooit echt verlaten.

Zijn werk was erg veelzijdig: van provocerende kunstacties, tekeningen en grote schilderijen in felle kleuren of grijstinten, over werken in opdracht zoals kerkramen en altaren, tot fonteinen en beelden voor scholen. Maar Höfling is zijn expressieve schilderstijl en zijn zoektocht naar het buitengewone altijd trouw gebleven.

De tentoonstelling in Turnhout toont een selectie uit de werken van Robert Höfling over het thema "Mensen en gezichten".  Ze tonen de veelzijdigheid, het grote artistieke talent en de meesterlijke techniek van de kunstenaar. Sommige werken zijn nooit eerder tentoongesteld.

Info via St.Adviesraad Turnhout-Hammelburg:   Peeraer Josee 014/41.19.85


 Cactustentoonstelling  Cactusweelde
9 en 10 juni 2018

 

 

T.g.v. het 40-jarig bestaan van Cactusweelde Turnhout wordt een tentoonstelling van imposante cactussen en vetplanten gehouden in het Theobaldus Kunsthuis.

Info: Maurits Huygaerts tel 014 41 87 35


 

zaterdag 24 februari 2018 CONCERT in het Theobaldus Kunsthuis

VRHOEM, ULISSES ROCHA, ROLAND BERGEYS & MONDUO

Ulisses Rocha wordt beschouwd als één van de fijnste gitaristen – componisten van Brazilië.  Samen met André Geraissati, Guinga, Paulo Belinnati en Marco Pereira behoort hij tot de top 5 van Brazilië.

Ambiorix, nummer 4 in de lijst van de Grootste onze landgenoten ooit, vluchtte in 49 V.C. voor de Romeinen.  Caesar moordde bijna heel zijn stam uit, maar niemand wist waar de leider kon zijn, behalve zijn druïde.  Enfin, misschien toch. In dit verhaal met hele en halve waarheden en met vooral veel vaart en humor, vertelt Roland Bergeys hoe deze samen met een verguisde Romein op zoek gaat naar het stamhoofd van de Eburonen.  De vertelling wordt prachtig begeleid op accordeon door Bart Wils.

Mon Duo bestaat uit Lies Hendrix op diatonische accordéon en Joan Peiro Aznar op gitaar.  Ze studeren aan het conservatorium in Göteborg (Zweden), maar koesteren hun Belgische en Catalaanse roots. Samen ontdekken ze de beste musettewalsen, de swingende gipsiemuziek en de meest jazzy folktunes en vermengen die met hun eigen composities.

Een organisatie van VRHOEM! vzw Retie

 

 


 

Tentoonstelling
"Beelden en collages van Freddy Van Dyck"

vanaf 1 t.e.m. 10 december 2017

 

 


 

Voor de kunstroute KempARt werd deze locatie ingevuld met werken van Bob Matthysen - papierkunst; Kris Flameng - poëzie-fotoadaptatie; Annick D'hondt - kalligrafie.

 

 


 


 


 

TENTOONSTELLING SCHILDERKUNST VAN AKADEMIE +3

van zaterdag 29 april t.e.m. zondag 7 mei 2017

 


 

TENTOONSTELLING  'IMPRESSIES'

SCHILDERIJEN REMY STERKENS EN KALLIGRAFIE  HILDE DEROY

 

  TENTOONSTELLING FOTOGRAFIE

ZATERDAG 11 FEBRUARI VAN 10 TOT 20 UUR

ZONDAG 12 FEBRUARI VAN 10 TOT 18 UUR

 

 


 


 


 


 

KONINKLIJKE HARMONIE VERMAAK NA ARBEID NODIGT UIT:

ZATERDAG 5 NOVEMBER IN HET THEOBALDUS KUNSTHUIS

HELDENCONCERT

 


 

 HERDENKING SLAG VAN TURNHOUT

zaterdag 22 oktober

     14.30u : korte hulde bij het monument en de Patriot op de Grote Markt, woordje van de burgemeester en geweersalvo’s van de Turnhoutse Patriotten

     14.45u : onder begeleiding van de Patriotten, optocht naar Theobalduskunsthuis

     15.00u : lezing door Francis Stijnen over de rol van de katholieke kerk en meer specifiek abt Hermans van Tongerlo in de opstand

                   optreden koor Ars Musica olv Jo Suyckerbuyk

                   lezing door Harry de Kok over de geschiedenis en de rol van Theobalduskapel

                   optreden koor Ars Musica

     Aansluitend : receptie voor de aanwezigen.

 

 


 

TOERISME VZW NODIGT U UIT:

tentoonstelling Gödöllö ART HOUSE

van 8 t.e.m. 16 oktober 2016 van 13 tot 17 uur

 

  

Leerlingen van de 3de graad KSO in het Heilig Graf Instituut maken in hun laatste jaar een geïntegreerde proef. De proef van het 6de jaar 'Architecturale en binnenhuiskunst' was een herbestemming geven aan de Theobalduskapel. De leerlingen ontwierpen een showroom voor een modeontwerper in deze kapel. De plannen en maquettes van deze ontwerpen worden tentoongesteld.

Ook de leerlingen van het 5de jaar doen mee aan de tentoonstelling. Zij ontwierpen een reeks banken, gemaakt uit één plaat multiplex, die zonder schroeven of lijm in elkaar gezet kunnen worden. Zowel de tekeningen, als de maquettes en de prototypes kan je zien (én proberen). 


 

TENTOONSTELLING LEON ENGELEN - SCHILDERIJEN 

van 20 t.e.m. 28 februari 2016

 zaterdag en zondag van 14 tot 18 uur 

Gratis toegang

 

Met zijn romantisch-realistische stijl is Leon Engelen een unicum in de hedendaagse kunstwereld. Zijn inspiratie vindt hij in het landelijke leven. “Ik voel me aangetrokken door de overblijfselen van vroeger die je nog ziet in het landschap van vandaag. Scènes die de tand des tijds hebben doorstaan. We zijn de laatste getuigen en daarom wil ik de wereld om me heen vastleggen in mijn schilderijen.” 

De kunstenaar maakt enkel gebruik van oude technieken, die zo oud zijn als de schilderkunst zelf. “Ik werk rechtstreeks op krijtdoek, dat ik zelf prepareer. Het grof geweven linnen wordt door mij op een eeuwenoude manier bewerkt.” Op deze manier volgt hij in de voetstappen van de oude schilders. Ook zijn schilderstijl sluit aan bij zijn voorgangers anno 1800. 

 TENTOONSTELLING MIEKE DROSSAERT - SCHILDERIJEN en CARLOS CALUWIER - POLYESTER BEELDEN

VAN 7 TEM 29 NOVEMBER 2015

 

Mieke Drossaert (Oostende) Schilderijen Colour Full People

Carlos Caluwier (Zwevegem)  Sommige artiesten zijn identiek met de werken die ze creëren. Carlos Caluwier is één van hen.  

www.kempart.be

 


TENTOONSTELLING 'SCHOON SCHROOT' van JAN VERSCHUEREN

van 6 t.e.m. 21 juni 2015

 

Hoe roest mooi kan zijn.
Hoe schoonheid kan roesten.
Hoe constructief destructie is.
Hoe chaotisch structuren zijn.
Hoe structureel chaos is.
Hoe men observeert en geobserveerd wordt.
Hoe dicht grote idealen bij kleine kantjes liggen.
Hoe anekdoten vereeuwigd lijken.
Hoe eeuwigheden veranekdotiseren.
Hoe humor is.
Hoe dicht zwart bij wit ligt.
Hoe dicht de beeldhouwer bij zijn liefde ligt.
Hoe dicht de beeldhouwer bij zijn werk staat.

 www.janverschueren.com

 

 


 

 TENTOONSTELLING FRAGMENT - FOTOGRAFIE

ZATERDAG EN ZONDAG 30 - 31 MEI 2015

VAN 10 TOT 17 UUR 

TENTOONSTELLING ANNICK D'HONDT- KALLIGRAFIE

VAN 1 MEI T.E.M. 10 MEI 2015

"Mooie letters" hebben Annick altijd al geboeid en haar interesse voor de wereld van de kalligrafie kreeg ze al mee toen ze nog op school zat . Sedertdien heeft ze vele cursussen en workshops bij binnen- en buitenlandse kalligrafen gevolgd. Met haar werken nam ze reeds verschillende keren deel aan groepstentoonstellingen.

Met "Pennentrekken" brengt Annick haar eerste solo-tentoonstelling . Zij toont een overzicht van wat kalligrafie tot nog toe voor haar betekende : mooie gestruktureerde letters op verschillende materialen en achtergronden maar ook experimenten met meer gedurfde schikkingen en geschriften .

www.tschoongeschrift.be 

TENTOONSTELLING JACQUELINE TIJSSEN - KERAMIEK

VAN 13 MAART T.E.M. 6 APRIL 2015

Jacqueline Tijssen legt haar emoties vast in het thema huis. Het huis staat voor de plaats waar de menselijke emoties en relaties zich concentreren. Het huis is ook je derde huid. Het vertelt wie en wat je bent. Haar  nieuwsgierigheid  naar hoe mensen leven overal ter wereld wordt door haar reizen steeds aangewakkerd. Deze beelden vertaalt ze in haar keramische werken.
In het waterrijke gebied waar zij woont komt ze veel boten tegen. Een boot is synoniem aan vrijheid, ongebondenheid.. Instabiel en beweeglijk, waarmee je overal naar toe kunt. Tegenover de rechte vormen van huizen gebruikt ze hier juist de ronde vormen in haar keramiek.

Als materiaal gebruikt Jacqueline zelf samengestelde papierklei. Bewerkt met oxides, slibs en glazuren - gestookt op 1100o in de elektrische oven.

Haar keramiekopleiding volgde Jacqueline in Gouda. Daarnaast volgde ze nog workshops bij bekende keramisten en de kunstopleiding Artibus in Utrecht.

info: www.tijssenkeramiek.nl

 

 


 

TENTOONSTELLING VIVA MET ALS THEMA "VROUWEN IN DE GROOTE OORLOG" IN HET TEKEN VAN INTERNATIONALE VROUWENDAG

VAN 28 FEBUARI T.E.M. 8 MAART 2015

 

Tussen 2014 en 2018 herdenken we de Eerste Wereldoorlog. Veldslagen en soldaten krijgen terecht veel aandacht. Maar wat met het leven achter het front? Wat met de vele Belgische vrouwen die op hun manier hun steentje hebben bijgedragen?

VIVA-SVV en Linx+ ontwikkelden de tentoonstelling ‘Vrouwen in de Groote Oorlog’ die een overzicht geeft van de gebeurtenissen, het leven en de rollen van vrouwen in België tijdens de Eerste Wereldoorlog. Aan de hand van persoonlijke verhalen en intrigerende gebeurtenissen reconstrueren we de Eerste Wereldoorlog.

Markante afsluiting op 8 maart 2015 met een korte lezing van Elke Verbeelen: zij vertelt je over dappere vrouwen en de situatie in België. Via het lezen van paspoorten en brieven van enkele vrouwen creëert zij een totaalervaring die de Eerste Wereldoorlog terug tot leven wekt. Je proeft, voelt, ziet en ruikt de Groote Oorlog.

 viva.svv.304@devoorzorg.be


 

TURNHOUT BY NIGHT OP ZATERDAG 24 JANUARI 2015
MET ALS THEMA WERELDOORLOG I 

TENTOONSTELLING: POST VAN HET FRONT
van heemkunde kring de Vlierbes in Beerse
TENTOONSTELLING 'KLAPROZEN'  porselein van JOHN SMET

Theobaldus Kunsthuis zal vrij toegankelijk zijn van 14 tot 22 uur, mogelijkheid tot verbruik van een hapje en een tapje.

Turnhout by night is een initiatief van AWSV en de sportdienst en toerisme van de stad Turnhout.

 

 


Tentoonstelling van Evangelisch Centrum Turnhout

een unieke diorama tentoonstelling

van dinsdag 10 december t.e.m. donderdag 19 december 2014

 

Karl-Heinz Halmes (uit Rocherath bij Sankt Vith) ontwierp 16 driedimensionale, menshoge kijkdozen. Het is een mobiel theater, van 16 gemodelleerde afbeeldingen met verlichting, Bijbelse taferelen van onder andere, de Schepping, Kerstmis, Goede Vrijdag, Pasen, Hemelvaart en Pinksteren.

 

 


 


 

'Trouwen in Turnhout’

Tentoonstelling van Het Bezemklokje, Heemkundekring Turnhout

van 22 november tot en met 7 december 2014


Als heemkring zijn we steeds op zoek naar interessante gebeurtenissen en gebruiken, die bij een breed publiek boeiende herinneringen oproepen. Tijdens de brainstorm dit jaar stak bij het kiezen van een onderwerp een briljante inval van ons bestuurslid Erika Wouters er torenhoog bovenuit. ‘Trouwen in Turnhout’ voldeed immers aan de vele vereisten die we onszelf als heemkring opleggen. Een thema waarvan mag gezegd worden dat het recht uit het leven gegrepen is!

Het Bezemklokje biedt u tijdens de tentoonstelling ook graag een boek aan met een kijk op meer dan honderd jaar trouwen in onze stad, een evolutie van veranderende gewoontes in veranderende tijden. Puur heemkunde dus: terugkijken naar wat geweest is om zo het heden beter te begrijpen. Honderden foto’s geven in dit boek een schitterend beeld van mensen, van onze stad, en onze gebruiken.

info@hetbezemklokje.be

www.hetbezemklokje.be

 

 


Tentoonstelling Tim Wilmsen - schilderkunst

van 18 t.e.m. 26 oktober 2014

 

Zolang Tim Wilmsen zich kan herinneren is hij creatief bezig met tekenen en schilderen. Altijd lag er een potlood en papier in de buurt om iets te krabbelen. De passie om te tekenen en te schilderen zit er van kindsbeen in. In de lagere school won hij een tekenwedstrijd en tijdens de lessen Geschiedenis illustreerde hij zijn schriften met tekeningen.

"Ik wil tekenaar worden!", hoort hij zichzelf als kind nog zeggen... Tijdens het middelbaar koos Tim Wilmsen resoluut voor een richting waar hij zijn creativiteit kon botvieren. Grafisch ontwerp, schilderen en tekenen naar waarneming, kleurtheorie, het maken en ontwikkelen van foto’s ... kortom, heel gevarieerd en creatief onderwijs. Tim ontwikkelde zijn eigen tekenstijl en leerde met de jaren “anders kijken” naar de alledaagse dingen. De interesse voor de natuur, dieren, de mens en zijn geschiedenis is er altijd al geweest.

Tim Wilmsen tekent en schildert vooral portretten en stillevens in realistische stijl. Potloodtekeningen en aquarellen zijn ook een geliefkoosd medium.


 


 

Tentoonstelling Florence Soual - keramiek | Liezet Haagdoren - textiele kunst

19 september t.e.m. 12 oktober 2014

 

Florence Soual studeert grafische kunst aan de hogeschool Ecole Supérieure d’Art Graphique de Penninghen (ESAG) in Parijs.

Daarna vestigt ze zich met haar gezin in de Belgische Kempen, waar ze de cursus keramiek volgt aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Mol. Na de vereiste 5 jaar om het diploma te behalen, volgt Florence nog 2 jaar specialisatie met als keuze van het thema ‘de zee’. Zo ontstaat haar project "Les Maritimes". Sinds Florence vorig jaar met succes deze opleiding afrondde, werkt ze met veel enthousiasme verder aan dit thema in haar eigen atelier.

 

Als waarneemster van alles in haar omgeving, is Florence het meest gepassioneerd door het zoeken van vormen. Ze wil vooral een verhaal vertellen uit klei, zich vrijmakend van het figuratief karakter en licht evoluerend naar abstracte vormen. Ze speelt met het licht en zijn reflecties.

Ze verkiest de witte kleur van de klei en porselein: eventueel afgewerkt met terra sigilata of met glazuur. Het licht op het werk brengt voldoende contrasten door het matte, satijnachtige of glanzende van de witte kleur.

Kleuren zijn zelden aanwezig en worden enkel gebruikt indien ze in harmonie zijn met de vorm op zich en een meerwaarde geven aan het geheel.


 

Liezet Haagdoren woont in Lommel, ze startte in 1998  aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Mol.  Aanvankelijk volgde ze keramiek, maar na enkele jaren stapte ze over naar Textiele Kunst.

Zoekend naar een onderwerp voor de specialisatiejaren raakt ze geboeid door de grote variatie aan kelderroosters in de stad. Wat vroeger zijn nut had, bekijkt Liezet nu als een spel van kant, licht en donker….Voor haar een uitdaging om hiermee verder te gaan.

Zoekend naar patronen, gaat ze al snel van twee naar drie dimensies. Het materiaalgebruik versobert, uiteindelijk kiest ze voor natuurlijke materialen als katoen en linnen. Zo ontstaan eerst de halve bollen en later ook de glasvormen, die het licht willen vangen, dat via het rooster in de kelder komt.

Aanvullend worden de gietijzeren roosters weer levend in een donker tapijt, gehaakt van videobanden.

 

Deze roosters dienen ook als basis van het weefwerk. Het gebruikte patroon wordt uit het rooster geknipt en geweven op een getouw. In dit gaasweefsel wordt het kantpatroon weer duidelijk zichtbaar, soms door de donkere ondergrond, soms gevangen door het licht.
Tentoonstelling: TOinC
Turnhoutse Opleiding in Creativiteit
Waar kunst anders is !

zaterdag en zondag 21 en  22 juni 2014 van 12 tot 17 uur

 

  

Tentoonstelling: FANTASIE EN SCIENCE FICTION

 


Jef Bertels - schilderijen | Marifey - keramiek

 van 23 mei t.e.m. 15 juni 2014

 Al sinds eind jaren ’80 stelt Jef Bertels regelmatig zijn werk tentoon in binnen- en buitenland. Zijn passie voor verbeelding en tekenen leek hem aanvankelijk in de strip- tekenfilmwereld te doen terechtkomen, maar hij bleek tenslotte toch meer gefascineerd te zijn over hoe je het fantasy- en sciencefiction genre in enkelvoudige, sterk uitgewerkte beelden kon vatten. De olieverftechniek leende zich daartoe het best, maar hij heeft ook altijd blijven werken met de meeste andere verf- en tekentechnieken. Daarbij probeerde hij de clichés van deze genres te vermijden en zijn eigen beeldtaal te ontwikkelen, waarbij hij zich altijd door zijn visuele gedrevenheid liet leiden. Het is deze authentieke sfeer die uit elk van zijn schilderijen straalt, die maakt dat hij in de loop der jaren een al even enthousiast publiek heeft opgebouwd, dat zich overigens zeker niet alleen situeert in de liefhebbers van het genre.

 

Marifey (°1962) woont en werkt te Gingelom, in het zuiden van Belgisch Limburg, en is pottenbakster in hart en nieren. Al vele jaren is ze gefascineerd door de strakke geometrie van gedraaide vormen, en het contrast daarvan met speelse decoratie.

Dit enthousiasme komt duidelijk tot uiting in haar eigen werk. Zowel haar gebruikskeramiek als haar zuiver decoratieve stukken zijn met plezier gemaakt, en vormen een evenwichtig geheel van oppervlak en inhoud. Soms zijn ze ingetogen en stralen ze geheimzinnigheid uit, waarbij onze fantasie geprikkeld wordt door een suggestie van verborgen geheimen. Soms zijn ze gewoon grappig, en hebben ze het karakter van figuratieve sculpturen, met emoties en dynamische houdingen.  Meestal zijn ze vooral een subtiele mix van beide, en kunnen ze ons in hun ontspannen, niet-opdringerige aanwezigheid een kleine glimlach op het gezicht toveren.

Jef Bertels is getrouwd met keramiste Marifey. Samen stellen ze regelmatig tentoon en nemen ze deel aan beurzen in binnen- en buitenland. Hun werken vullen elkaar goed aan, en zorgen daardoor steeds voor sterke tentoonstellingen van enerzijds technisch hoogstaande kwaliteit, en anderzijds een frisse knipoog naar de open geest van de toeschouwer.

Marifey/Jef Bertels: 0032(0)11 882822   www.jefbertels.be

 

 

 


 

Tentoonstelling: NATUURLIJK FIGUURLIJK!

Rita Bullens | Netty Doreleijers | Marieke Kossen | Rieky van Kuijk
Groep Autens
(een combinatie van de woorden authentiek en intens)

 van 12 t.e.m. 21 april 2014

Al op de academie ontstond de idee om samen verder te gaan. Ons verlangen naar authenticiteit bleek een bindende factor. De mens en zijn natuurlijke omgeving houdt ons intens bezig en blijft ons doel.”

 

Rita Bullens

Haar werk concentreert zich vooral op het maken van landschapsportretten. Veelal met kaders in de breedte waarin het portret wordt afgesneden.
De lijnvoering is deels strak en hard, maar ook zacht met een gevoelige finesse.
De portretten zijn vlakmatig uitgediept met zowel gedetailleerde vormen als abstracte elementen, vaak in aquarelsfeer.
Beleven, doorgronden, geboeid zijn, staan hierin centraal.

ritabullens@kpnplanet.nl

www.ateliermansarde.nl

 

Netty Doreleijers

De schoonheid van de natuur is haar inspiratiebron. Het afwisselend spel van lijnen, vlakken, verbindingen en kleurnuances geven haar inspiratie tot het maken van enerzijds sprookjesachtige, anderzijds gestileerde tekeningen.
Verwondering over de ons omringende wereld en het experiment met materiaal en papier staan centraal in haar werk.

n.doreleijers@planet.nl

 

 

Marieke Kossen

Laat zich door haar belevingswereld leiden en kiest dan een onderwerp dat zich op dat moment aandient. Haar techniek- en materiaalkeuze is niet altijd identiek. Wat het werk onderling verbindt is haar verlangen naar schoonheid, kleurrijke tekeningen, vaak in pastel en houtskool uitgewerkt.
‘De schoonheid van het alledaagse geeft mijn leven kleur’ is haar motto.

 mthkos@gmail.com

www.puko.nl/marieke

 

 

Rieky van Kuijk

Haar onderwerp is mensen in hun dagelijkse omgeving.
Ruimte is een essentieel onderdeel van het werk, geeft een gevoel van vrijheid, leegte en rust. Deze worden gecombineerd in haar tekeningen.
Het werk ontstaat middels vlakken en lijnen, positief en negatief, open en gesloten.
De figuren kunnen variëren van statisch tot dynamisch, verder blijft het werkblad voornamelijk leeg.
Door de tekening vrij centraal te plaatsen creëert ze een ruimtelijk effect, wat weer versterkt wordt door de opengewerkte figuur, deze communiceert als zodanig met de ruimte er om heen.

 

 riekyvankuijk@gmail.com
www.puko.nl/rieky

 

 Tentoonstelling: 'Allemaal Binken'

Het dagelijkse leven tussen 1850 en 1950 aan de hand van Turnhoutse bijnamen

 8 tot 24 november 2013
Een organisatie van
heemkundekring Het Bezemklokje


 KempARt 2013

zaterdag 21 en 28 en zondag 22 en 29 september 2013
van 10.00 tot 18.00 uur

inkom gratis

 

locatie 1: Theobaldus Kunsthuis verwelkomt 3 deelnemende kunstenaars met uiteenlopende disciplines:

 

Mimy Ceulemans
tekenen

René Van Eyndhoven
olieverfschilderijen

 

Frank Vanhooren
keramiek

 

 

 

 

Tijdens de weekenden van 21, 22 en 28, 29 september 2013 kunt u in en rond Turnhout opnieuw genieten van de kunstroute KempARt.
KempARt is inmiddels uitgegroeid tot een boeiend, kwalitatief hoogstaand en voor iedereen toegankelijk evenement, dat Turnhout en omgeving positief in de kijker zet.
Meer dan 40 beeldende kunstenaars werden geselecteerd. Deze stellen hun werken tentoon voor een ruim publiek.
KempARt telt 25 locaties met kern in Turnhout en uitbreiding naar de aanpalende gemeenten.
Verschillende beeldende kunstdisciplines komen aan bod o.a. schilderen, tekenen, beeldhouwen, beeldende kunst, keramiek, kalligrafie, textielkunst, edelsmeedkunst, collages, assemblages, conceptuele kunst, mixed media en grafiek.

We houden eraan onze fantastische medewerkers te bedanken. In het bijzonder zij die voor ons project extra ruimte ter beschikking stelden: Kunstforum Würth in Turnhout, Theobaldus Kunsthuis in Turnhout, Museum Jan Vaerten in Beerse, Galerie Johannes Sneijders in Beerse, ’t Vleerhof in Vosselaar; Hofke van Chantraine in Oud-Turnhout; Binnendenbuiten in Lille en Atelier Inge Verachtert in Gierle.

Alle info i.v.m. de locaties en deelnemende kunstenaars vindt u op www.kempart.be.


 

 

 


 

 

 

 

Welkom op het lenteconcert van de muziekacademie Turnhout.
op donderdag 28 maart 2013 om 19.00

Gratis toegang

 

 


 

Tentoonstelling
Ontstaan van de Bijbel

van 24 februari t.e.m. 10 maart 2013

Bij het samenstellen van deze tentoonstelling lag één vraag aan de basis: hoe krijg je de moderne mens, in deze hoogtechnologische samenleving, geïnteresseerd in een oud boek zoals de Bijbel? Het antwoord op deze vraag was even verrassend als éénvoudig “Bijbel-Expo.be”!

Een multimedia avontuur dat de bezoeker meeneemt doorheen de ontstaansgeschiedenis van het schrift en hem de wonderlijke wereld van de Bijbel op eigentijdse manier laat herontdekken.

info: www.bijbelexpo.be
B. Stravers
Tel: 014/35 9151
E-mail: barend.stravers@telenet.be

Maandag t/m vrijdag:
Schoolgroepen op afspraak:8.00 t.e.m. 16.00 uur
Publiek: 9.00 t.e.m. 17.00 uur

Zaterdag en zondag: 14.00 t.e.m. 17.00 uur


Zaterdag 26 januari is het weer zover: Turnhout by Night: de prachtige wandeltochten door Turnhout.

 

 

inschrijving: School Atheneum Boomgaardplein (met ruime parking) vanaf 14 tot 20 uur
Keuze tussen wandeltocht van 7 of 12 km door een verlichte stad, langs de mooiste plekjes van Turnhout.
Ook de Turnhoutse musea liggen op de routes en zijn vrij toegankelijk voor de wandelaars.

En als de tocht er bijna op zit,… dan komt het Theobaldus Kunsthuis in zicht. Zeker niet te missen. Kom gerust eens binnen en geniet van het prachtige interieur en drink er ondertussen een lekkere borrel of slurp van de heerlijke warme soep, chocomelk enz. ook een lekker biertje is een gezonde dorstlesser na zo’n deugddoende wandeling. Je mag er ook rustig je eigen meegebrachte picknick verorberen.

Iedereen welkom.Tentoonstelling BINDINGEN

Brénine

van 10 t.e.m. 25 november 2012

Brénine werkt aan sociale kunstprojecten. M.a.w. ze benaderde families in diverse landen om met haar kunstproject “Boekdelen” mensen te betrekken bij het tot stand komen van een creatie, zodat iedere deelnemer een concreet deel wordt van het kunstwerk. Eveneens ‘De natuurwaarnemer’ en de nu nog lopende tentoonstelling in de Warande te Turnhout zijn kunstprojecten. Momenteel werk zij ook nog aan een kunstproject in Balen met kansarmen. Tevens maakt zij hierbij een film-evocatie .
Haar schilderwerken, meestal in een gemengde techniek, zijn van verschillende waarnemingsniveaus. Het zijn silhouetten van mensen op ware grootte, individuen waar ze zich probeert bij in te leven, met het speelse en lyrische van haar droomwereld. De figuren laten zich versmelten tot één, ontwikkeld over twee bewegingen.
In haar ruimtelijke werken, de coconfiguren en medaillons, vind je natuurstructuren terug. Met dierenschedels en vloeiende slierten materiaal bindt zij haar figuren.
In het werk van Brénine nestelt de ervaring van onvoorziene verbanden, de ontwapening voor het raadselachtige en voor het speelse van haar wereld.

 

info: tel 0473 59 93 58
data: zaterdagen 10-17-24 november en zondagen 11-18-25 november 2012
openingsuren:van 14 tot 17 uur; en op afspraak
inkom: gratis


Tentoonstelling
'ZIET DEEZ' FRAAIJE TURNHOUTSE PRENT,
VOLKSGELOOF EN VERMAAK VOOR EEN CENT'

Heemkunde kring Het Bezemklokje

van 13 oktober t.e.m. 4 november 2012

Mannekensbladen of kinderprenten zijn de voorlopers van het stripverhaal.
Ze zijn bij veel mensen echter niet zo gekend als de andere producten van de grafische bedrijven in Turnhout.
Toch zijn ze economisch gezien heel belangrijk geweest voor de evolutie van deze sector.
Het Bezemklokje zal in de tentoonstelling niet alleen de drukkers en het productie-proces belichten, maar vooral trachten om de tijdsgeest waarin de prenten werden gemaakt te begrijpen.
In een tijd dat heel veel mensen in Turnhout nog ongeletterd waren hebben de mannekensbladen de jeugd en de volwassenen op een plezierige manier iets bijgebracht. Sprookjes, verhalende prenten, allegorische onderwerpen, satire, militaire prenten enz. …alles zal aan bod komen.
Deze prenten zijn zeer nauw verbonden met het dagelijks leven, hebben een zeer groot herkennings-effect en zijn een ideale combinatie van woord en beeld voor de gewone mens in de 19de en 20ste eeuw.
Unieke prenten zullen in combinatie met een aantal zeldzame voorwerpen de bezoeker laten genieten van een product waar we als Turnhoutenaars best fier op mogen zijn.

 

Info: Marc Cornelis 0478 97 77 34 marc.cornelis@hetbezemklokje.be www.hetbezemklokje.be
data: van zaterdag 13 oktober t.e.m. zondag 4 november 2012

openingsuren: di-wo-do-vrij van 14 tot 17 uur zat - zon van 11 tot 17 uur
inkom: € 1,-


Tentoonstelling

DE NONNEN VAN 'T GRAF

Glaskunstwerk van Leen Kooreman

Geschilderde portretten van Marianne Van Ravestyn

vanaf vrijdag 21 september t.e.m. zondag 7 oktober 2012

Leen Kooreman

Glaskunst

Marianne Van Ravestyn

Aquarel


Twee beeldende kunstenaars, Leen Kooreman en Marianne Van Ravestyn, nodigen met hun glaswerk en portretten van kanunnikessen van de Priorij van het Heilig Graf de bezoekers uit om afscheid te nemen van het klooster, dat in 2013, na 350 jaar aanwezigheid in de stad, zal verdwijnen.
Vele generaties meisjes, later ook jongens, genoten in de befaamde school van de kloosterzusters hun opleiding en werden er voor het leven gevormd. De tentoonstelling is een treffende ontmoeting met het klooster en de school van het Heilig Graf.

data: vanaf vrijdag 21 september t.e.m. zondag 7 oktober 2012
openingsuren: van woensdag tot zondag van  13 tot 17 uur; maandag en dinsdag gesloten; groepen op afspraak.
inkom: gratis


 

 

HULDETENTOONSTELLING
LEO LEWI en MARIETTE DEVOCHT
KUNSTENAARSECHTPAAR

Vanaf 8 t.e.m. 16 september 2012

 

 

De tentoonstelling brengt hulde aan een professioneel kunstenaarsechtpaar dat geleefd en gewerkt heeft in Turnhout in de 20 ste eeuw
en geïnspireerd werd door de mensen en het landschap van de Kempen.

 

 Leo Lewi (1909 - 1976)
genoot een kunstopleiding aan de Academie en het Hoger Instituut voor Schone kunsten te Antwerpen.
Zijn veelzijdig artistiek werk omvat grafische ontwerpen, landschapsschilderingen, portretten en religieuze afbeeldingen.
De meeste van zijn landschapsschilderingen ontstonden in de destijds landelijke omgeving van Turnhout.

Mariette Devocht (1909 - 1999)
verkreeg eveneens haar artistieke opleiding aan de Academie en het Hoger Instituut voor Schone Kunsten te Antwerpen,waar zij haar toekomstige echtgenoot leerde kennen.
Zij specialiseerde zich in het etsen en het werken met pastel en waterverf.
Zij hield van de boerderijtjes, de windmolens en flora van de Kempen en werkte ook naar levende modellen.

 

 

Openingsuren: zaterdag en zondag van 11 tot 18 uur; van woensdag tot vrijdag van 14 tot 18 uur; maandag en dinsdag gesloten
Inkom gratis

www.Lewi.be/MDevochtPage


 

TENTOONSTELLING "DE KUNST VAN WAARACHTIGHEID - MEDEDOGEN - VERDRAAGZAAMHEID

vanaf 3 t.e.m. 12 augustus 2012

De inspirerende tentoonstelling ‘De Kunst van Waarachtigheid, Mededogen en Verdraagzaamheid' geeft de bezoeker een  intieme kijk op het oude en hedendaagse China. In 2008 werd een nieuw set schilderwerken toegevoegd aan de tentoonstelling. Dit is de eerste keer dat de werken uit deze nieuwe set getoond zullen worden in België.

De hoofdzakelijk Chinese artiesten portretteren in hun realistische olieverf schilderwerken en Chinese aquarellen het verhaal van Falun Gong – een traditionele Chinese praktijk voor persoonlijke cultivatie.

Centraal in de tentoonstelling staan de universele waarden van Falun Gong – waarachtigheid, mededogen en verdraagzaamheid. De schilderwerken tonen hoe de beoefening van Falun Gong het leven van mensen veranderd heeft. Een aantal
schilderwerken vertellen het verhaal van diegenen die de voorbije 13 jaar vervolgd zijn door de Chinese communistische dictatuur, voor het beoefenen van deze spirituele discipline.

Dagelijks open van 11 tot 18 uur.


 

TENTOONSTELLING LEON ENGELEN KUNSTSCHILDER

Vanaf zaterdag 12 t.e.m. zondag 20 mei 2012

 

Léon Engelen, geboren in 1943 in Bree, groeide op te midden van de toen nog ongerepte natuur, met prachtige boerderijtjes. Onbewust nam hij deze omgeving in zich op, al deze  herinneringen uit zijn jeugd herleven in zijn schilderijen.
Zijn uitgangspunt is de realiteit. Het oude boerenleven en de natuur zijn al 55 jaren lang zijn inspirerende onderwerpen, die aansluiten bij dat van de landschapsschilders van vorige eeuwen.
Na 55 jaar schilderen heeft Léon Engelen nog niets van zijn enthousiasme verloren en kan hij terugblikken op een omvangrijk œuvre. Trouw aan zijn onderwerpen en stijl heeft hij een bewonderenswaardig niveau bereikt dat getuigt van een groot meesterschap en liefde voor de schilderkunst.

Volgens mij moet je in de schilderkunst met twee zijn, de schilder en de toeschouwer. De schilder creëert iets dat de toeschouwer vervolledigt. Wanneer deze interactie tot stand komt, is de schilder in zijn opzet geslaagd.” aldus de kunstenaar.

Openingsuren: zaterdagen 12-19 mei en zondagen 13-20 mei van 14 tot 18 uur

Inkom gratis


 

TENTOONSTELLING

3 LIMBURGERS STRIJKEN NEER IN TURNHOUT

Vanaf zaterdag 7 april t.e.m. zondag 15 april 2012

Roland Menten – beelden in composiet en brons

Roland Menten maakt kunst met een humoristische noot die vaak in contradictie is
met de gestreste en geperfectioneerde maatschappij. Hij bouwt een heel oeuvre op rond de slak. In zijn werk geeft hij de slak een ereplaats.

www.rolandmenten.be

Guido Christiaens – keramiek

Zijn werk gaat voornamelijk over aardse vruchtbaarheid, voorgesteld door breedheupige vrouwenfiguren die verwijzen naar moeder aarde, bron van alle leven.
Een streelzachte vorm geeft u de poëzie mee van pure schoonheid.

www.globalart.be

Lambert Thys – aquarel

Zijn werken zijn vooral geïnspireerd door de natuur. Zijn aquarellen zijn een spel van kleuren soms gecombineerd met gestileerde figuren.
Krachtige emoties uitgedrukt met gedrevenheid, zo geeft Lambert Thys kleur aan zijn leven.
Als goudsmid verwerkt hij zijn aquarellen in zilveren sieraden.

www.aquarellen-lambertthys.eu

Openingsuren: zaterdagen 7 en 14 april en maandag 9 april van 13 tot 18 uur; zondagen 8 en  15 april van 10 tot 18 uur.

 


 

 

 

TENTOONSTELLING REMY STERKENS

Turnhoutse composities ter gelegenheid van Turnhout culturele hoofdstad in 2012
en het 800-jarig bestaan van Turnhout

 

vanaf 24 maart 2012 t.e.m. 1 april 2012

Openingsuren: van maandag tot vrijdag van 14 tot 17 uur; zaterdag en zondag van 10 tot 17 uur


 

 

TENTOONSTELLING GONDA

 

Aquarel - Olieverf - Keramiek

 

 

Vanaf zaterdag 10 maart t.e.m. zondag 18 maart 2012

 

Wat bezielt Gonda bij het schilderen?

 

"Als inspiratiebron gebruikt Gonda zeer bewust inhoudsloze flarden van afvalmaterialen zonder ingebouwde symbolische verwijzingen. Door het onderling in eindeloze verbanden brengen van deze onderdelen ontstaat een totaal eigen, nieuwe vorm. Het kunstwerk genereert een stille kracht die eenheid schept in de wirwar van vormen en kleuren. Dit spanningsveld kan een verheven gevoel veroorzaken, de angst bannen, het individu zuiveren. Kunstenaar en onbevangen toeschouwer vinden in het kunstwerk troost, een bestaansreden, een harmonie met het universum terwijl daarbuiten de verpletterende realiteit blijft woeden.
Tijdens bergtochten worden de elementen van het landschap - stenen, ruines, struiken, rotsformaties, gletsjerijs, water en lucht - op dezelfde wijze scheppend gerecupereerd en tot een picturale, lyrische vorm herschapen in akwarellen. Gonda streeft dus niet naar het herscheppen o
f nabootsen van de waarneembare wereld of het opwekken van triviale gevoelens en stemmingen maar naar een eenheid van formele aard, die de bestanddelen verbindt tot een onscheidbaar geheel en naar de beleving van een uitzonderlijke toestand, die de vlakke alledaagsheid overstijgt."
J.F.C. Michiels

 

Eerbetoon aan niet-bestaande goden

 

“Gonda’s  keramiekbeelden, die herinneringen aan primitieve volkskunst oproepen, zijn eigenzinnige en soms karikaturale afgodsbeelden en dito attributen. De gladheid der beschaving heeft nog niet toegeslagen. We bevinden ons hier in de wereld van sprookjes en sagen. Ieder individu kan  kijkend namen geven en verhalen verzinnen. Kinderen doen ons dit voor.” J.F.C. Michiels


foto's: Jan Michiels

Openingsuren: zaterdag 10 - 17 maart en zondag 11-18 maart 2012 van  10 tot  18 uur.

Zaterdag 17 maart om 16 uur concert met oude muziek. Iedereen welkom

meer info: www.gonda.be

 

Op zondag 5 februari 2012 bent u van harte welkom in het Theobaldus Kunsthuis

 

In het kader van Dag van de Ambachten stelt Artes tentoon en geeft demonstraties restauratie van kunstwerken.

 

Activiteit van de ambachtsman/-vrouw :
Het beroep van conservator/ restaurator omvat het conserveren en restaureren van kunstwerken op een deonthologische wijze, het uitvoeren van proefrestauraties, materiaaltechnisch onderzoek en het verlenen van advies.
Zowel schilderijen, lijsten, muurschilderingen, polychromie, bladgoud, beelden en stucwerk worden gerestaureerd door middel van een aangepaste behandeling door de restaurator.

Aangeboden activiteit op 5 februari 2012:
Verschillende problematieken en behandelingsmethodes omtrent kunstwerken worden voorgesteld d.m.v. tekst, beeld en een woordje uitleg. Hierbij zullen de bezoekers kennis kunnen maken met de inhoud van het beroep als conservator/ restaurator alsook met de veel gebruikte materialen in de restauratie.

Openingsuren: van 10.00 uur tot 17.00 uur

plaats: Theobaldus Kunsthuis, Koningin Elisabethlei 2 te 2300 Turnhout

ons team:

KOEN HECHTERMANS
Koen Hechtermans studeerde in 1999 af als restaurator aan de Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen. Sindsdien werkt Koen als zelfstandig restaurator en heeft hij het atelier ‘Artes Restauratie en Monumentenzorg’ in Antwerpen gevestigd. Ook als industrieel ingenieur bouwkunde kan Koen de nodige expertise verlenen bij bouwhistorisch onderzoek.

contactgegevens:

Hertsdeinstraat 5
2018 Antwerpen
GSM: + 32 (0) 470 64 24 40
Email: info@artesrestauratie.be
www.artesrestauratie.be
BTW: BE 0731.514.612

 

DORIEN SMET
Dorien Smet studeerde in 2007 af aan de academie voor Schone Kunsten te Antwerpen. Dorien werkt als zelfstandig restaurator voor ‘Artes Restauratie en Monumentenzorg’.

contactgegevens:

Dorien Smet
Karel Oomsstraat 56
2300 Turnhout
GSM: + 32 (0) 474 32 97 81
Email: dorien@artesrestauratie.be
BTW: BE 0832.088.764

 


 

 

December 2011 en januari 2012 staat in het teken van restauratie.

Het plafond van de Sint Theobalduskapel was dringend aan een opknapbeurt toe. Dank zij de Stad Turnhout worden deze werken uitgevoerd door de Firma De Witte uit Sint Niklaas.

Nog tot einde januari zullen de werken duren om het plafond grondig op te frissen, alle loshangende stukken worden vervangen en tenslotte zal men het plafond een mooie witte verflaag geven.

 

 

Uitvoerder van de werken: Schilderwerken-Binnenhuisinrichting De Witte bvba

Europark-Zuid 7c,
9100 Sint-Niklaas.
GSM:            (0495)99 13 39
Tel.:              (03)778 29 40
Fax:               (03)778 29 60
E-mail:        pieter.dewitte@dewittebvba.be


 

 

Tentoonstelling 'Het erfgoed van onze regio in de kijker
60 jaar volkskunst in was. Zusters Clarissen Turnhout'

door Heemkundekring Het Bezemklokje

 van 11 tot 25 november 2011 

De zusters Clarissen wonen van 1875 in Turnhout en begonnen 60 jaar geleden met het vervaardigen van beeldjes in was en handgeschilderde wassen kaarsen.


De Heemkundekring ‘Het Bezemklokje’ wijdt een tentoonstelling aan hun werk. Heel veel Turnhoutenaars gaven hun beeld(en) in bruikleen, zodat een representatief overzicht van het werk van de zusters wordt getoond.

organisatie: Heemkundekring Het Bezemklokje 

openingsuren: van dinsdag tot vrijdag van 14 tot 17 uur ; zaterdag en zondag van 11 tot 18 uur

inkom: € 1,-

Catalogus wordt ter plaatse verkocht

 


Tentoonstelling keramiekwerken van
Jacqueline Desmet
van 15 tot 23 oktober 2011


Geboren te Gent in 1959, waar zij haar jeugd doorbrengt, ontpopt Jacqueline Desmet zich van jongs af aan als een creatief persoon met passie voor kunst en theater.
Ze vervolmaakt haar artistieke vaardigheden en haar oog voor de esthetische schoonheid tijdens de opleiding aan Academie te Turnhout en de Gemeentelijke Academie in Arendonk, waar de basis wordt gelegd voor haar verdere beroepsactiviteiten.
Jacqueline vindt haar inspiratie in de mens, een onuitputtelijke bron waaruit zij vele onderwerpen en impressies puurt. Haar liefde voor klei en de drang om verbeelding te realiseren geeft haar inspiratie. Dit resulteert in levenslustige fantasie kunstwerken met een uniek karakter.
Jacquelines werk is regelmatig te bezichtigen op exposities in binnen- en buitenland. Een selectie van haar werken staat permanent tentoon bij verschillende galeries.

Jacqueline Desmet wilt u uitnodigen om kennis te maken met haar nieuwste werken. Ze zal persoonlijk aanwezig zijn op:

zaterdag 15 oktober van 15 tot 20 uur
zondag 16 oktober van 15 tot 20 uur
woensdag 19 oktober van 14 tot 19 uur
vrijdag 21 oktober van 15 tot 21 uur
zaterdag 22 oktober van 15 tot 20 uur
zondag 23 oktober van 15 tot 20 uur

info: www.jacquelinedesmet.be


 


Overzichtstentoonstelling Kempart 2011

KempARt, de kunstroute in en rond Turnhout vond dit jaar plaats op zondagen 18 – 25 september en 2 oktober 2011.
42 beeldende kunstenaars, op 30 verschillende locaties, zetten op deze zondagen hun atelier open voor het ruime publiek. Aan de hand van demonstraties en uitleg maakten de kunstenaars hun bezoekers wegwijs in de wondere wereld van idee tot kunstcreatie.
Volgende kunstdisciplines kwamen aan bod: schilderen, tekenen, beeldhouwen, boetseren, keramiek, fotografie, kalligrafie, textielkunst, juweelontwerp, conceptuele kunst, collages, assemblages enz.
De overzichtstentoonstelling in het Theobaldus Kunsthuis bood de bezoeker de mogelijkheid om een eigen kunstroute samen te stellen.

Een organisatie van De Scherf vzw


Wij blikken met veel plezier en voldoening terug op een geslaagde editie van KempARt.

Hieruit blijkt weer dat de regio Turnhout veel te bieden heeft aan actuele kunst.

Het publiek was talrijk, geïnteresseerd en enthousiast. Het doet ons deugd te merken dat er zo veel erkenning was, zowel van de deelnemers als van de toeschouwers.

Volgende editie: september 2013 !!

 


 

Tentoonstelling Keramiek van
Griet Mertens 

van 6 t.e.m. 21 augustus 2011


Openingsuren: zaterdag en zondag van 1.30 tot 17 uur en op afspraak

inkom gratis


 

 


 

Tentoonstelling 'TIJDLOOS'

vanaf zaterdag 7 mei t.e.m. zondag 29 mei 2011

Annette Defoort

keramiek

Olivier Martens

grafiek en olieverf op linnen

Ria Peerboom

acryl schilderijen


Beleving van tijd is zo persoonlijk, maar kan zoveel schoonheid uitdrukken. Maar tijd is zo vergankelijk, doch de schoonheid blijft in de vorm van kunst die soms verwondering, soms ontroering of melancholie teweegbrengt. Een gevoel van tijdloosheid ervaar je als je helemaal opgaat in deze boeiende tentoonstelling.

 


Openingsuren: vrijdag van 14.00 tot 16.00 uur; zaterdag van 14.00 tot 17.00 uur; zondag van 14.00 tot 17.00 uur en op afspraak.

inkom gratis

 

 


Een organisatie van De Scherf vzw

 


Lezing: 'Feesten in Turnhout vroeger'

in het kader van: "De nacht van de geschiedenis"


Gaat het gezegde 'Geen kat mag jongen of er is een feest' nog altijd op ??

Harry de Kok vertelt er alles over

op 22 maart 2011

een organisatie van Davidsfonds afdeling Turnhout

info Michaël Van Camp 014 41 51 46

 


Muziek en Poëzie

i.s.m. WesterZinnen

zaterdag 5 februari 2011 om 20 uur


Een poëtisch programma met muzikale omlijsting
Een muzikaal programma met poëtische omlijsting


 

 Aperitief Concert

Zondag 30 januari om 11 uur

i.s.m. de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans
Leerlingen van Esther Pouch en Koen Rens (piano en viool) Belgische quizavond
op vrijdag 21 januari 2011

een organisatie van Miksomatik

 

Ken jij de Brabançonne woord per woord, of de ideale baktemperatuur voor de friet? Kom dan op 21 januari naar de Belgische Quiz in de Theobalduskapel te Turnhout!
Voor de tweede keer organiseert MiksomatiK vzw een quiz, en dit jaar staat die volledig in het teken van België. De vragen zijn gevarieerd en voor ieder wat wils, dus niet enkel voor de echte kenners.


 

Info:
wat: Belgische Quiz
wanneer: 21 januari om 20 uur
waar: Theobalduskapel, koningin Elisabethlei 2, 2300 Turnhout
ploegen: max. 6 personen, €12 per ploeg
inschrijvingen en info: miksomatik@gmail.com

 


Uitreiking Prijs van de Cultuurraad 2010

op woensdag 12 januri 2011
tentoonstelling De Scherf vzw van 13 t.e.m. 16 januari 2011

De Scherf vzw wint de prijs van de Cultuurraad 2010

De cultuurraad van de Stad Turnhout heeft de cultuurprijs 2010 toegekend aan
De Scherf vzw.

Deze prijs wordt toegekend aan een persoon of vereniging die zich verdienstelijk heeft ingezet op vrijwillige basis, en dit op vormings- artistiek of sociaal-cultureel vlak. Die inzet moet het Turnhoutse culturele leven ten goede komen en de werking van de vereniging overstijgen.


V.l.n.r: Griet Mertens - voorzitter De Scherf vzw, Chris Van Wijnsberghe - voorzitter cultuurraad Turnhout, John Smet - penningmeester De Scherf vzw en Eric Vos - schepen van Cultuur.

 In het Theobaldus Kunsthuis (Koningin Elisabethlei 2, Turnhout) kan je van 13 tot 16 januari een overzichtstentoonstelling bezoeken over de werking van de Scherf. Daarin krijgen de drie speerpunten van de werking van de vereniging aandacht:

 • De organisatie van cursussen keramiek
  Bijna 10 jaar geleden startte de Scherf vzw met de organisatie van cursussen keramiek. Dit gebeurt in het eigen atelier en onder leiding van Griet Mertens die na 8 jaar academie afstudeerde als laureaat van de prijs van de Stad Turnhout. Jaarlijks worden er verschillende cursussen aangeboden voor zowel beginners als gevorderden. Dit steeds in kleine groepen, waardoor er ruimte is voor begeleiding op maat. Dit gedeelte van de werking is bijzonder goed ingebed in het Turnhoutse culturele veld. De Scherf stelde reeds meermaals tentoon in verschillende steden in Vlaanderen en in Nederland.
 • KempARt: een tweejaarlijkse kunstroute in- en om Turnhout
  De Scherf vzw is ook de stuwende kracht achter KempARt: een tweejaarlijkse kunstroute in- en om Turnhout gedurende drie opeenvolgende zondagen. KempARt werd reeds drie keer met succes georganiseerd. In 2009 namen 58 kunstenaars deel op 38 verschillende locaties in o.a. Turnhout, Oud-Turnhout, Merksplas, Kasterlee, Lille, Wechelderzande, … De idee om kunstenaars hun werken te laten tonen én tegelijkertijd hun atelier te openen voor een ruim publiek is een schot in de roos. Het diverse aanbod van kunstdisciplines en de samenwerkingen met andere verenigingen (o.a. Collectief Dichterbij) zorgen voor een ruime publieksbelangstelling.
 • Het beheer van de Theobalduskapel
  Laatste wapenfeit van De Scherf vzw is het engagement om het beheer van de Theobalduskapel op zich te nemen. De kapel werd - door de Scherf , met ondersteuning van de stadsdiensten - grondig onder handen genomen en omgedoopt tot Theobaldus Kunsthuis. In het Kunsthuis is er ruimte voor kleinschalige culturele activiteiten: optredens, lezingen en tentoonstellingen. Er zijn bijzondere voorwaarden uitgewerkt om Turnhoutse initiatieven te stimuleren het Kunsthuis te gebruiken.

De tentoonstelling is te bezichtigen op

 • donderdag 13, vrijdag 14, zaterdag 15 januari telkens van 13 tot 17 uur
 • zondag 16 januari van 11 tot 17 uur.

De jury voor de prijs van de Cultuurraad bestond uit

 • Chris Van Wijnsberghe, voorzitter Cultuurraad
 • Walter Boogers, lid Cultuurraad en voorzitter Aktuwa vzw
 • Marianne Van Ravestyn, lid Cultuurraad
 • Bart Gaublomme, zakelijk leider Open Doek
 • Alain Decorte, journalist
 • Eric Vos, schepen van Cultuur
 • Nico Verhoeven, cultuurbeleidscoördinator

uit: Gazet van Turnhout, artikel Nico Verhoeven

 


Tentoonstelling 'Fragments'

grafiek van Stefan Tackx

van 13 t.e.m. 28 november 2010

 

"De prenten op de tentoonstelling zijn nogal kleine objecten.
Je moet dichterbij komen om mijn werk te zien.

Doe maar, kom gerust dichter.

Er is niet alleen het beeld (we weten wel: dat is het belangrijkste)
maar ook het papier met zijn dikte, zijn gevoelig oppervlak en zijn onvolmaakte rand.

Het is misschien zoals een boek vasthouden zonder het te lezen.
Het koesteren van haar vorm alleen al…

Fragments, zo heb ik de tentoonstelling genoemd.
Waarom?
Kom gewoon eens kijken…" Stefan Tackx

De prenten zijn gedrukt op Hahnemühle etspapier, 300 gr
de gebruikte etstechnieken zijn: lijnets, aquatint, droge naald en mezzotint.

Stefan Tackx won eerder dit jaar de 3de prijs eervolle vermelding op de tentoonstelling 1ste grafiekwedstrijd Fonds Hilde Demedts

2010 – tentoonstelling 1ste grafiekwedstrijd Fonds Hilde Demedts
3de prijs eervolle vermelding

 


 

Tentoonstelling textielkunst

van Tine Van Poppel

van 15 t.e.m. 30 oktober 2010

een organisatie van Peperbus vzw 

 

 

Tine Van Poppel haalt de inspiratie voor haar textielkunst voornamelijk uit de natuur.
Ze herleidt diverse impressies tot abstracte vormen.
Met oog voor zowel het complete landschap als voor het detail van het blad tot de nerf, geeft ze nieuw leven aan emotie, bewondering en verwondering.  

Haar werk ademt in een buitengewoon rustige sfeer.
Deze komt tot stand met vloeiende zachte lijnen en perfecte vormen.
Het wordt gekleurd met een eigentijds palet waarin het natuurlijke van de tint overheerst en waarbij textuur een vooraanstaande rol speelt.

Ze schrikt er niet voor terug om te experimenteren met grondstoffen, technieken of complementaire kunstvormen, gaande van het ‘gewone’ wandtapijt tot aanzetten naar installatiekunst.
Tine durft ook combineren. Weven of vilten worden soms verrassend geconfronteerd met de eigenheid van keramische elementen, hout, ijzer of riet,…

‘Weven’ doet ze zonder getouw. Het eeuwenoude ‘weefraam’ is haar instrument. Deze primitieve techniek verschaft haar alle mogelijkheden om zich meer dan opvallend te uiten. 

 

Tine Van Poppel behaalde de hogere- en de specialisatiegraad monumentale kunsten aan de kunstacademie Turnhout. Ze volgde diverse masterklassen bij zeer gerenommeerde textielkunstenaars uit gans Europa. Na een tiental groepstentoonstellingen is het de hoogste tijd om alleen in de kijker te komen.

Info: www.peperbusvzw.be


Tentoonstelling moderne kunst 'Contrast'

van 18 september t.e.m. 10 oktober 2010

een organisatie van De Scherf vzw

Filip Bisschop tekent al ruim 30 jaar vrouwelijk naakt.
Met inkten, met houtskool en grafiet en met diverse kleurpigmenten tovert hij telkens weer een deel van "het mysterie" op papier… Een mysterie dat onuitputtelijk lijkt.
De snelle, soms nerveuze lijnvoering verraadt passie en bezieling.
De ingehouden pose en de "weglating" wijzen echter ook op een schroomvolle benadering.
Zowel de individuele schetsen, als de repetitieve friezen tot de in elkaar vervlochten labyrinten…geven blijk van een trefzekere hand en een gerijpt meesterschap.
Filip Bisschop vindt een eigentijdse beeldtaal om een klassiek onderwerp te vertolken.

Hedwig Van Dijck gaat bij elk nieuw doek op zoek naar treffende kleuren en een evenwichtige balans van licht en donker, van contrasten.
Geometrie, coloriet en contrasterende kleuren naast elkaar plaatsen en tegelijk laten vervagen in functie van het geheel, is voor haar de ultieme uitdaging. Inspiratie vindt zij in de natuur en bij de mens. Toch zijn de vormen eerder gestileerd.
De werken van Hedwig Van Dijck zijn kleurrijke composities met een prachtig uitgebalanceerd lijnen- en vlakkenspel.

Griet Mertens houdt van vloeiende en toch strakke lijnen en warme tinten. Haar geometrische objecten bestaan dikwijls uit complementaire delen. In elk werk maakt zij gebruik van een spanningsveld tussen meerdere delen, dit kan worden versterkt door contrast in structuren.
Qua techniek gebruikt zij de handopbouw methode, d.w.z. met plakken en/of rollen klei.
Zij maakt gebruik van engobes, ingekleurde slibs en oxides om haar werken te kleuren. Glazuren worden slechts in zeer beperkte maten aangebracht enkel om accenten te leggen of structuren te benadrukken.

Griet Mertens zoekt een evenwicht tussen de perfecte vormgeving in alle eenvoud en de uitbeelding van gevoelens.

 

 

Een organisatie van De Scherf vzw


 

 

Tentoonstelling eindejaarswerken van de Stedelijke Academie van Schone Kunsten van Turnhout

juni 2010

 


 

 

Tentoonstelling 'harmonie'

van zaterdag 1 t.e.m. zondag 30 mei 2010

een organisatie van De Scherf vzw

Emilia Hauser – aquarel/gouache

 

 

De schilderijen van Emilia Hauser zijn aquarellen, gouaches of combinatietechnieken van aquarel/gouache met inkt, krijt, conté enz. Emilia kan erg genieten van vakmanschap. Dat is voor haar dan ook een uitgangspunt geweest om voor deze zeer boeiende en technische vaardigheid te kiezen. Vooral het werken op grote formaten papier, waarop de schildering met spons, forse formaten penselen en sloten water wordt opgezet, is uitermate spannend.

In tegenstelling tot waar een aquarel vaak voor staat: teer, zacht, en vluchtig, zijn haar schilderijen eerder kleurrijk, pigmentvol en expressief geschilderd.
Emilia Hauser gebruikt kleur als uitdrukkingsmiddel en deze kleurige schilderijen wil ze maken binnen de aquareltechniek vanwege de afwisseling tussen de uiterst transparante, vervloeiende en de bijna dekkende schilderstechniek die met waterverf mogelijk is.

 

Inge Verachtert – acryl

 

 

Inge Verachtert is jong actief met haar hedendaagse moderne schilderijen in acryl.
Zelfgemaakte doeken met gips zijn haar basis waardoor zij steeds een eigen structuur creëert en haar eigen stijl herkenbaar blijft.

Meestal werkt Inge met twee- drie- en vierluiken in één kleur, toon op toon. De beleving van kleur, vorm en structuur geeft, dank zij de wederzijdse beïnvloeding, een specifieke ritmiek.
Haar artistieke verworvenheden getuigen van krachtige composities die warmte en rust uitstralen. Haar interesse in interieur geeft haar werken een decoratief karakter, soms strak, soms speels.

 

Willy Van Sieleghem - keramische sculpturen

 

Willy Vansieleghem heeft de gepaste materie en stijl gevonden om uitdrukking te geven aan wat in hem leeft en beweegt, aan wat hem ontroert en treft. In zijn oeuvre staat de mens centraal. Zijn totale oeuvre baadt in een sfeer van raadselachtigheid, maar vooral van vreemdheid. Zijn figuren zijn ietwat bizar en surrealistisch maar indrukwekkend. Een mix van vakkennis, ongebreidelde gedrevenheid en onbevangenheid heeft hiertoe geleid.

Vragen-opwekkende beelden, geheimzinnig, af en toe mysterieus maar met een overheersende spontaniteit. Het werk krijgt betekenis in de confrontatie, waarbij iedereen vrije doch verrijkende associaties kan maken. De mens wordt als het ware gevangen en vereeuwigd in een roerloze onbeweeglijke momentopname. Een onweerstaanbare schoonheid wordt gecreëerd door de prachtige combinatie van vormgeving en inhoud.

 


Een organisatie van De Scherf vzw

 

 

 

 

 
Comedy night

Op vrijdag 5 maart 2010

een organisatie van Miksomatik

 


TURNHOUT BY NIGHT

Op zaterdag 23 januari 2010

Avondwandeling door Turnhout, een organisatie van AWSV Turnhout i.s.m. Toerisme Turnhout.

Deze mooie en aangename uitstap voert je langs de leukste en prachtigste plekjes van Turnhout. Bovendien kan men, door samenwerking met 'Philips Lighting' die avond een aantal van onze allermooiste bezienswaardigheden extra in het licht zetten.

De voormalige Theobalduskapel, nu Theobaldus Kunsthuis, zal voor deze gelegenheid de deuren openen voor het publiek, met de mogelijkheid tot het nuttigen van een drankje.

Start- en inschrijvingsplaats: Koninklijk Atheneum Boomgaardstraat 56 te Turnhout met parking op de Boomgaardplein.

start van 14 tot 20 uur - aankomst ten laatste om 23 uur.

afstanden wandeling: 6 en 10 km


 Lezing: "Het Chinese denken. Een andere kijk op de werkelijkheid"

op donderdag 21 januari 2010

een organisatie van het Davidsfonds afdeling Turnhout

Spreekster: Mevr Patricia Konings, sinologe

Inkom: € 5,- voor leden Davidsfonds, € 6,- voor niet-leden

info: www.turnhout.davidsfonds.be

en Michaël Van Camp tel 014 41 51 46


 

 

Theater 'DegrotemondD' van SKaGen

van 12 t.e.m. 15 januari

'DegrotemonD' van SKaGeN

een organisatie van CC De Warande Turnhout

‘DegrotemonD’ van SKaGeN werd enthousiast onthaald door pers en publiek, met als bekroning een selectie voor zowel het Vlaamse als het Nederlandse Theaterfestival. Acteur Valentijn Dhaenens brengt een ode aan 2500 jaar redevoeren. Met fragmenten uit bekende en minder bekende toespraken, toont hij dat de truken van de retoricafoor nauwelijks zijn veranderd.

  

SKaGeN

speelt

DegrotemonD

Monoloog door Valentijn Dhaenens

Ik zal u eerst voor mij proberen winnen, door u het gevoel te geven dat ik één van u ben. Vervolgens zal ik u om stilte verzoeken, en u overtuigen van de ernst van de zaak. Ik zal mijn eigen gelijk bewijzen, en argumenten van eventuele tegenpartijen ontzenuwen. Ik zal mij daarbij gevoelig tonen voor de meningen die ik van uzelf vermoed. Inmiddels zal u mij toestaan enige emoties op te wekken, en zo nodig in te spelen op uw gekende angsten.

U zal mij niet vergeten.

Valentijn Dhaenens brengt in DegrotemonD een ode aan 2500 jaar redevoeren.

Met fragmenten uit bekende en minder bekende toespraken, toont hij dat de truken van de retoricafoor nauwelijks zijn veranderd. De preek, de oorlogsverklaring, het vaarwel, het eindpleidooi, de overwinningspeech, de grafrede...  Wie zijn woorden goed kiest, kan van het zwakste argument het sterkste maken. De absolute waarheid bestaat niet. Ze is een mooie leugen voor hem die de wereldmacht ambieert, of de hand van zijn geliefde begeert. 

“DegrotemonD overtuigt in zijn eenvoud, en staat er door de kracht van het acteerwerk."

Theatermaggezien

“Los van de sterke inhoud toont DegrotemonD zich echter ook en vooral een onmisbare les in retorica, waarbij de mechanismen en vorm worden blootgelegd, en een acteur (net als een goed politicus) met knap spel zijn publiek voor zich weet te winnen."

Knack

"Meer dan zijn mond heeft Dhaenens niet nodig om het publiek anderhalf uur lang aan zijn lippen te doen hangen."

 Knack


 

Spel: Valentijn Dhaenens

Techniek: Jeroen Wuyts

Kostuum: Barbara De Laere

Productie: SKaGeN i.s.m. STUK en De Tijd

Met de steun van de Vlaamse Regering 

Tentoonstelling 'Wel-Varen'

van 5 t.e.m. 13 december 2009

kunst door mensen met een beperking

een organisatie van Academie 'De Groene Varen' vzw

openingsuren: zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00, woensdag van 14.00 tot 17.00 u, en op afspraak.

toegang: gratis


 

Openingstentoonstelling Theobaldu Kunsthuis

'De Geschiedenis van de Theobalduskapel'

van 15 t.e.m. 22 november 2009

een organisatie van De Scherf vzw

 

De tentoonstelling brengt een overzicht van de geschiedenis, waar vooral 3 verschillende aspecten aan bod zullen komen:

 1. Het gebouw en de omgeving. Aan de hand van foto's en oude postkaarten ziet men de evolutie van de kapel en zijn directe omgeving. Ook de verschillende restauraties komen aan bod.
 2. Het interieur. Foto's en oude prentkaarten tonen u de vergane glorie van de kapel. Maar ook diverse kunstvoorwerpen, schilderijen van weleer worden tentoongesteld.
 3. De liturgieën. De aanbidding van O.L.Vrouw van Bijstand, de bijhorende legende met de Slag van Turnhout, de processies, de verering van H.Theobaldus worden hier toegelicht.

wanneer: vanaf zondag 15 november 2009 tot en met zondag 22 november 2009

openingsuren: zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur - dinsdag t.e.m. vrijdag van 14.00 tot 17.00 uur
maandag gesloten.

inkom gratis

 

 

Een organisatie van De Scherf vzw i.s.m. de Koninklijke Geschied- en Oudheidkundige Kring Taxandria en de Kerkraad St Pieter.

 

 Copyright © Griet Mertens 2013. All Rights Reserved.